Henkilökuva – Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg on yhden maailman tunnetuimman sosiaalisen median kanavan, Facebookin, toimitusjohtaja sekä yksi perustajista. Vuonna 1984 syntynyt Zuckerberg on maailman nuorin miljonääri. Mies perusti Facebookin alun perin yhdessä muutaman ystävänsä kanssa collegensa asuntolassa, ja jätti pian opintonsa keskittyäkseen sivun kehittämiseen.

Nykyisin sivusto tavoittaa jopa enemmän kuin 250 miljoonaa ihmistä. Zuckerbergistä ja hänen työstään on tehty myös elokuva, The Social Network (2010, ohjannut David Fincher).

Lapsuus

Mark Elliot Zuckerberg syntyi toukokuun 14. päivänä vuonna 1984 White Plainsissa, New Yorkissa. Poika kasvoi läheisessä Dobbs Ferryn kylässä vauraassa ja hyvin koulutetussa perheessä eläen mukavaa elämää. Zuckerberg isällä, Edward Zuckerbergillä oli kodin yhteyteen perustettu hammashoitoyritys ja perheen äiti, Karen, työskenteli psykiatrina ennen perheen ensimmäisen lapsen syntymää. Markilla on kolme sisarusta: Randi, Donna ja Arielle.

Mark oli kiinnostunut tietokoneista ja ohjelmoinnista jo erittäin varhaisella iällä. Vain 12-vuoden iässä hän loi viestityssysteemin nimeltä Zucknet käyttäen Atari BASIC:ia. Hänen isänsä käytti tätä viestittelyohjelmaa hyväkseen hammaspraktiikallaan, joka mahdollisti sihteerin ilmoittamisen saapuneista asiakkaista ilman, että hänen täytyi huutaa toiseen huoneeseen.

Zuckerberg teki myös omaksi ja ystäviensä huviksi tietokonepelejä ystäviensä kanssa, jotka sattuivat olemaan taiteellisesti lahjakkaita. Perhe palkkasi yksityisen tietokonetuutorin kannustaakseen lapsensa kiinnostusta tietokoneisiin. Palkattu David Newman on myöhemmin kommentoinut aikaa haastavaksi, sillä hänen oli vaikea pysyä nuoren Markin mukana, joka alkoi samaan aikaan ottaa tietokonekursseja läheisellä Mercy Collegella.

Myöhemmin Zuckerberg opiskeli Phillips Exeter Academyssa New Hampshiressa. Koulussa hän osoitti taitoa miekkailussa ja eteni koulunsa joukkueen kapteeniksi. Hänellä oli taitoja myös kirjallisuudessa ja hän sai diplomin klassisessa kirjallisuudessa.

Tietokoneet pysyivät kuitenkin tiukasti miehen kiinnostuksenkohteiden kärjessä ja kouluaikoinaan hän aloitti uusien ohjelmistojen luomisen. Hän loi muun muassa musiikkiohjelmisto Pandoran aikaisen muodon, jota hän kutsui nimellä Synapse. Useat yhtiöt mukaan lukien Microsoft osoittivat kiinnostusta ohjelmiston ostamiseen ja Markin työstämiseen hänen valmistumisensa jälkeen, mutta Mark kieltäytyi tarjouksista.

Mark ja Harward

Valmistuttuaan Exeteristä vuonna 2002 Mark jatkoi opintojaan Harwardin yliopistossa. Toiseen opiskeluvuoteensa mennessä Mark tunnettiin jo koko kampuksen parhaana ohjelmoijana. Noina aikoina Mark loi CourseMatch-ohjelmiston, joka auttoi muita opiskelijoita valitsemaan kurssinsa perustuen muiden opiskelijoiden valitsemiin kursseihin.

Mark myös loi hassutteluohjelmiston, Facemashin, joka vertasi kahden opiskelijan kasvoja ja antoi muiden äänestää, kumpi oli ulkoisesti puoleensavetävämpi. Ohjelmisto kasvatti hurjan suosion, mutta koulu lopetti sen käytön sanoen sen olevan epäsovinnaista koulun yhteishengelle.

Näiden projektien menestys houkutteli kolme muuta opiskelijaa, Divya Narendran sekä kaksoset Cameron ja Tyler Winklevossin Markin puheille, sillä heillä oli mielessään rakentaa sosiaalisen yhteisön nettisivu nimeltä Harward Connection. Sivusto ohjelmoitiin käyttämään saatavilla olevaa tietoa Harwardin opiskelijayhteisöistä luodakseen deittisivuston Harwardin eliitille.

Zuckerberg työskenteli aluksi projektin parissa mutta päätti pian irtaantua projektista ja aloittaa oman sosiaalisen yhteisösivunsa parissa työskentelyn ystäviensä Dustin Moskovitzin, Chris Hughesin ja Eduardo Saverinin kanssa. He loivat sivuston, jonne käyttäjät pystyivät luomaan oman profiilinsa, lataamaan kuvia ja kommunikoimaan muiden käyttäjien kanssa. Sivuston nimi oli aluksi The Facebook, ja kaverukset hallinnoivat sitä koulun asuntolahuoneestaan Harwardissa kesäkuuhun 2004 vuoteen saakka.

Toisen opiskeluvuotensa jälkeen Mark päätti jättää collegen työskennelläkseen pelkästään tämän sivuston parissa kokopäiväisesti ja kehittääkseen sitä. Yhtiö muutettiin Palo Altoon, Kaliforniaan. Vuoden loppuun mennessä Facebookissa oli jo miljoona käyttäjää.

Facebookin suosion kasvu

Seuraavana vuonna, vuonna 2005, Zuckerbergin pieni yhtiö sai valtavan investoinnin Accel Partners -yhtöltä. Investoinnin suuruus oli jopa 12,7 miljoonaa dollaria, vaikka tuona aikana sivusto oli avoinna vain kahdeksan Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevan korkeakoulun opiskelijoille.

Vähä vähältä sivustolle lisättiin myös muita kouluja, yliopistoja ja high schooleja kuten myös kansainvälisiä kouluja, joka nosti sivuston käyttäjäkunnan jopa 5.5 miljoonaan käyttäjään vuoden 2005 joulukuuhun mennessä. Suuret yritykset kuten Yahoo ja MTV kiinnostuivat sivustosta mainostusmielessä, mutta Zuckerberg ei halunnut pilata sivustoa mainoksilla ja torjui tarjoukset. Sen sijaan hän keskittyi sivuston laajentamiseen sekä uusien ominaisuuksien lisäämiseen.

Suunta ei ollut kuin ylöspäin – kunnes tapahtui ensimmäinen yhtiön suuri ilmakuoppa. Harward Connectionin luojat syyttivät Zuckerbergiä idean varastamisesta ja vaativat tätä maksamaan liikehäviönsä. Zuckerberg vaati, että kyseessä olivat alun perinkin kaksi aivan erilaista sosiaalista yhteisöä, mutta myöhemmin lakimiesten törkeissä tutkimuksissa kuitenkin kävi ilmi, että Mark oli mahdollisesti tietoisesti varastanut Harwadin yliopiston omaisuutta ja esitellyt Facebookin käyttäjien yksityisiä tietoja ystävilleen. Zuckerberg pyysi myöhemmin anteeksi tekojaan, mutta joutui silti maksamaan Harward Connectionin perustajille noin 65 miljoonaa dollaria hyvityksenä.

Tästä huolimatta Facebookin suosio vain kasvoi kasvamistaan, ja teki Zuckerberg lopulta maailman nuorimman miljonäärin vuonna 2013, vain 28 vuoden iässä. Zuckerberg allekirjoitti Giving Pledge-sopimuksen vuoden 2010 joulukuussa, jonka allekirjoittaessaan hän lupaa lahjoittaa ainakin puolet vaurauksistaan hyväntekeväisyyteen elämänsä aikana.

Mark on naimisissa elinikäisen ystävänsä, kiinalais-amerikkalaisen Pricilla Chanin kanssa. Heillä on yksi tytär ja he odottavat toista tytärtä syntyväksi vuonna 2017. Perhe asuu Palo Altossa, Kaliforniassa.