Sosiaalinen media tulevaisuudessa

Sosiaalinen media on tämän hetken avainsana lähes missä vain: markkinoinnissa, asiakaspalvelussa, oman elämän taltioimisessa, ystävien kanssa vuorovaikuttamisessa ja jopa uran luomisessa. Yhä useammat pienet yritykset ja suuret yhtiöt lisäävät sosiaalisen median eri kanavat markkinointistrategiaansa ja yhä useampi luo uraa aikojemme modernimmalla alalla YouTubettajana.

Älypuhelimien yleistymisen hurjan vauhdin ja sosiaalisen median suosion räjähdyksen myötä on vaikeaa arvioida, mitä sosiaalisen median tulevaisuus pitää sisällään. Ammattilaiset ovat tässäkin meitä jo edellä, ja ovat esittäneet erilaisia tulevaisuudenkuvaelmia siitä, miten sosiaalinen media saattaisi kehittyä seuraavien 20 tai 25 vuoden aikana.

Täysin uudella kanavalla

Jotkut spekuloivat, ettei nykyisiä sosiaalisen media ykköskanavia enää ole muualla kuin ihmisten muistoissa 25 vuoden kuluttua. Facebookin, Instagramin, Twitterin ja YouTuben saattaisivat heidän arvioidensa mukaan syrjäyttää massamedia: kaikki media on sosiaalista mediaa. Internetissä shoppailu olisi virtuaalinen kokemus, jossa oman avatarin päälle voisi kokeilla erilaisia vaatteita mitä realistisimmalla virtuaalitotuuden platformilla samalla jutellen ystävän kanssa reaaliajassa.

Kaikki internetissä tapahtuva olisi oma virtuaalinen kokemuksensa, jossa voit nähdä muut palvelun käyttäjät ja kommunikoida heidän kanssaan. Tämä saattaisi tarkoittaa myös sosiaalisen median kääntymistä täysin uudelle tielle, jossa itse asiassa nykyisen jakamisen sijaan paino saattaisi siirtyä enemmän yksityisiin kokemuksiin, jotka jaetaan vain ystävän tai perheen kanssa. Kuvittele esimerkiksi syntymäpäivät, joille voisit osallistua kotoa käsin pelkän virtuaalitodellisuuden kautta, tai shoppailukokemus Amazonissa kuin oikeassa kauppakeskuksessa, todellisuudessa istuessasi kotosalla.

Hologrammeja ja äänitoimintoja

Jeremy Goldman, Going Social -kirjan kirjoittaja arvelee, että 25 vuoden päästä tavat, joilla vaikutamme mediassa ja miten käytämme sitä, tulevat olemaan täysin erilaiset kuin nykypäivänä. Puhelimien eri näyttöjen koista käytävät keskustelut tulevat olemaan täysin aiheettomia, sillä kaikki näytöt tulevat olemaan hologrammimuodossa. Goldmanin mukaan näppäimistöjä ei tulla enää tarvitsemaan läppäreissä, tietokoneissa, tableteissa tai puhelimissa, sillä kaikkea tekemistä tullaan kontroloimaan äänellä.

Sarah Greenin, Harward Business Reviewin päätoimittaja arvioi, ettei sosiaalisessa mediassa 25 vuoden kuluttua ole enää kysymys nettisivuista tai sovelluksista, vaan internetistä tulee sähkönomainen, näkymätön mutta olennainen osa ympäröimäämme maailmaa, jonka olemassaolon huomaamme vain silloin, kun se katoaa. Tämä tulee tekemään mainostamisesta astetta vaikeampaa, mutta luultavasti virtuaalimainokset tulevat korvaamaan nykyiset tienvarsimainokset. Samalla mainostajat pystyvät kohdistamaan yksilöille pelkästään juuri heitä kiinnostavia mainoksia, jolloin mainostamisesta tulee tehokkaampaa.

Sisäänrakennettu näyttö

Eräs tulevaisuuden sosiaalisen median kuva nähdään Netflixin sarjassa Black Mirror. Kolmoskauden aloitusjaksossa esitellään maailmaa, jossa sosiaalinen media on edelleen puhelimissa, mutta puhelimen näytön tuijottamisen sijaan jokaisella meistä on silmiimme istutettu näyttö. Sarjassa sosiaalisesta mediasta on tullut hyväksynnän kanava, ja kuka tahansa, joka ei saa muilta tarpeeksi hyväksyntää, ei pysty yltämään parhaisiin asuntoihin, autoihin, palveluihin tai työpaikkoihin, ja jossa sakkojen sijaan rikkeen tekijälle annetaan väliaikainen, erittäin alhainen suosiopistelukema.

Vaikka kuvaelma vaikuttaa pelottavalta, se ei ole täysin mahdoton. Yksi sosiaalisen median suurimpia houkutuksia on sen mahdollistama suosio tuntemattomien tai tuttujen silmissä. Kuka saa eniten tykkäyksiä omalle tilapäivitykselleen ja kenen video kerää eniten katselukertoja. Kenen Instagram saa eniten seuraajia. Ajatus on tämän päivän tasolla viaton, mutta jos tästä tulisi sosiaalisen median vetävä ja kantava voima tulevaisuudessa, olisi Black Mirrorin ehdottama asetelma lähes mahdollinen.

Teleportin ja unien yhdistelmä

Jason Steinin, Laundry Servicen presidentin mukaan sosiaalisesta mediasta tulee uusi rentoutumisen muoto. Mihin tarvitsisimme teleporttia, jos virtuaalitodellisuuslasien kanssa voisimme tavata ystävämme jalkapallopelissä tai istahtaa rannalle Italiassa.

Tässä ratkaisu kiireellisille, sillä enää ei tarvitse olla aikaa lähteä minnekään, vaan voit pistäytyä missä tahansa kenen kanssa tahansa vaikkapa ruokatauolla. Yhteinen lounas vaimon kanssa, vaikka olette eri mantereilla? Onnistuu! Lasten syntymäpäivillä, vaikka olet liikematkalla? Onnistuu sekin! Tämä mahdollistaisi erilaisiin konsertteihin ja muihin tapahtumiin loputtomien lippujen myymisen, sillä vapaista istumapaikoista ei olisi enää pulaa.

Sosiaalinen media syrjäyttää soittamisen

Tuoreet tutkimukset todistavat, että henkilöt, jotka ovat syntyneet 1981 ja 1990 välisinä vuosina eivät juuri enää soita tai käytä puhelinta. Vain 12% kaikista tutkimukseen osallistuneista näinä ikävuosina syntyneistä pitää soittamista tärkeänä tapana ottaa yhteyttä toiseen henkilöön. Tämä tulee luultavasti yhä vain yleistymään tulevaisuudessa.

Jo tänä päivänä yhä useampi yritys siirtää asiakaspalvelunsa nettiin ja sosiaaliseen mediaan, kuten Whatsappiin tai Facebookiin. On mahdollista, että tulevaisuudessa puhelimet ja soittaminen jätetään kokonaan syrjään ja sen sijaan syntyy jokin uusi tapa ottaa yhteyttä muihin, olipa sitten kyse ystävistä, perheestä tai yrityksistä.

Yksilöllisyys kasvaa

Brins Jens kirjoittaa Marketing Insider Groupissa, että yksilöllisyyden ja yksilöllisen tarjonnan aika on alkamassa. Mainostamisessa massayksilöittäminen ja adaptoituva yksilöistäminen ovat kuumia trendejä, jotka ovat tällä hetkellä vasta alkamassa. Yhä suurempi osa mainostamisesta tulee tapahtumaan sosiaalisen median kanavoilla.

Toinen kasvava trendi on osallistuva mainostaminen. Enää ei ole kysymys pelkästään kuluttamisesta, vaan osallistumisesta ja toimimisesta. Tämä tulee Jensin mukaan luultavasti vain kasvamaan tulevaisuudessa.